joi, 28 octombrie 2010

Telecomanda pe volan

Trebuie sa recunosc ca imi doresc asa ceva. Evident ca tot romanul nu mi-am permis sa imi iau o masina care sa aiba asa ceva din fabrica si n-am luxul de a schimba piesele de pe volan, sa dau sonorul mai tare sau mai incet desi mi-ar surade ideea. Despre raspuns la telefon direct de pe volan, ce sa mai spun...

M-am gandit azi sa abordez diverse solutii de compromis pentru asa ceva care sunt disponibile si la noi. Cum cumpar destul de multe chestii online, sunt abonat (din oficiu) la listele de noutati a mai multor magazine de profil. Unii ar considera mailurile astea ca fiind spam, pe mine nu ma deranjeaza, cel putin ma ajuta sa ma informez. Promit ca intr-un post viitor sa abordez si problema spam-ului... Si cum am scapat eu de spam.

Evident cel mai elegant ar fi sa apelam la ceva de firma. Pentru norocosi care au un CD player Sony in masina, acestia din urma ofera o telecomanda de volan numita Sony RM-X4S. Aceasta nu e chiar pe volan, ci mai degraba de tipul unui joystick, asemanatoare manetei stergatoarelor. Are avantajul ca e cu fir (vom vedea mai jos ca cele wireless infrared au marele pacat ca nu prea bat unde trebuie si nu-si fac treaba) si dezavantajul ca firul ala oricum l-ai trage spre player se vede urat. Dezavantajul mare e ca merge doar cu CD player-ele auto Sony si dezavantajul si mai mare e ca merge doar cu anumite modele de Sony... No comment. Cu al meu nu merge.

Cei de la Blaupunkt aveau si ei o telecomanda numita RC10 compatibila cu majoritatea CD player-erelor auto facute de iei. Era eleganta, prin infrarosu, pacatul e ca nu se mai fabrica, cel putin pe site-urile din Romania nu prea am mai vazut-o. Si mai prezenta si dezavantajul ca trebuia sa-mi schimb playerul... Alti bani aruncati.

Cam astea ar fi solutiile de firma. Trecem la alternative, ca sa nu le spun improvizatii. Emitatoarele FM. S-au ieftinit suficient de mult, al meu cred ca l-am luat cu 19.99 RON din Auchan. N-am inteles niciodata preturile astea cu .99. Or fi ele psihologice, dar eu cel putin eu nu pun botul. Ce n-am inteles la ele e cine e fraier. Eu ca dau prea mult (daca pot lasa din pret pana la .99 de ce nu lasa mai mult) sau iei ca deja au coborat sub limita profitabilitatii ca sa-mi bage pe gat pretul cu .99. Voi stiti?

Ultimul mail primit de la un magazin online facea reclama unui astfel de modulator cu telecomanda pe volan. N-am nici un interes sa le fac reclama, am cumparat ocazional de la ei, dar va dau si linkul. E vorba de un modulator FM oferit de cei de la Spot (site-ul DigitalWorld.ro e tot al lor), mai multe informatii puteti gasi aici. Pretul pare ok la data cand scriu aceste randuri (90 RON, ei zic 89.95 - sa fim seriosi) si transportul este inclus in pret. Evident platim si transportul, sa nu credeti ca e gratis, pretul produslui e umflat sa acopere si transportul, dar din nou, e doar chestie de marketing psihologica (aici recunosc ca pun botul si eu). Legat de modulatorul acesta am doua intrenari. Prima, bate telecomanda de pe volan din orice pozitie pana la modulator? La cat e de ieftin, s-ar putea sa avem probleme. Mai ales ca multi pe forumurile din Romania se plang de alte modele similare ca nu le functioneaza telecomanda de pe volan. A doua intrebare, e legata de faptul ca modulatorul de mai sus, vine cu doua telecomenzi, una subtire, clasica si cea de volan. Din imagini, se pare ca telecomanda clasica e identica cu cea a modulatorului meu de 19.99 (chinezii astia cloneaza tot). Nu se gasesc doar telecomenzi pentru volan care sa mearga cu modulatoarele existende deja? (mare majoritate dintre ele fiind identice, diferind doar brandul de pe ele). Daca ati testat si puteti raspunde la aceste intrebari va invit sa comentati...

Pe piata online din Romania mai este disponibila o solutie, de asemenea relativ ieftina, dar care pe langa cateva avantaje prezinta evident si dezavantaje. Este vorba de un modulator sub forma de arc de cerc care se monteaza efectiv pe volan. Prezinta avantajul ca suporta si bluetooth (poate fi folosit si pe post de carkit), nu se mai pune problema ca "nu bate telecomanda". Dezavantajul major care il are e ca trebuie alimentat de la bricheta masinii, firul de alimentare pe langa ca e inestetic, mai poate incurca si la viraje. Ultima data l-am vazut disponibil pe Okazii, insa s-ar putea sa il gasiti si la magazine online mai putin noname.

Daca stiti si alte solutii, sunteti bineveniti sa le postati.

marți, 26 octombrie 2010

De ce apar ochii rosii in poze?

Ochii rosii sunt o pacoste in multe poze. Este un fenomen care apare la fotografiile facute in lumina slaba si cu blit. La lumina slaba, pupila ochiului uman se dilata pentru a permite sa intre cat mai multa lumina care sa ajunga pe retina (la fel ca ochii de pisica pe intuneric). Flash-ul surprinde pupila larg deschisa si ceea ce se vede rosu in fotografii nu sunt altceva decat capilarele sangvine ce iriga retina. Unele aparate se lauda cu functii care permit reducerea acestui efect nedorit. La nivelul aparatului, exista doua modalitati de a implementa acest mecansim. Primul dintre ele, poate mai putin reusit, se refera la prelucrarea software a imaginii ulterior fotografierii. Nu prea am vazut aparate care sa reuseasca mare lucru in acest sens, prelucrarea software e de dorit sa o faceti voi, spre exemplu in Photoshop ulterior. Probabil, in curand voi publica si un tutorial legat de inlaturarea ochilor rosii in Photoshop. O a doua modalitate de a preveni ochii rosii, care se bucura de succes mai mare, consta in declasarea blitului la o intensitatea mai scazuta in fractiunile de secunda premergatoare declansarii aparatului foto si a preluarii fotografiei. Pupila ochiului uman reactioneaza si se inchide datorita contrastului de lumina, iar in momentul fotografierii si a declansari totale a blitului diametrul acesteia este mai mic. Ingenios, nu? Oricum, nu strica daca doriti sa cumparati un aparat foto sa va documentati putin inainte daca aparatul ales prezinta vreo functie pentru Red Eye Removal.

luni, 25 octombrie 2010

Ce aparat foto sa cumpar?

Ce aparat foto sa cumpar? Care e cel mai bun aparat foto? Recomandari aparat foto digital. Sunt intrebari sau fraze destul de des intalnite, fie pe google fie pe forumuri sau bloguri. Ca unul care a tinut in mana cam toata gama digitala, de la "sapuniere" la DSLR-uri incerc si eu sa raspund la aceste intrebari, raspunsul meu fiind de fapt si un sfat de ce ar trebui sa tineti cont cand va alegeti un aparat foto digital.

Inainte de toate care ar fi principalele caracteristici ale unui aparat foto digital? De care trebuie sa tinem cont vedem mai incolo in functie si de ce ne dorim:

  • Marca (evident);
  • Clasa: pot fi compacte (asa numitele point and shoot), bridge (clasa de mijloc) si DSLR-urile (clasa avansata, nu ii spun profesionista pentru ca exista si DSLR-uri entry level). DSLR e abreviere de la digital single-lens reflex;
  • Megapixelii: in forma cea mai simpla numarul de megapixeli e dat de rezolutia maxima a imaginii, prin inmultirea inaltimii cu latimea;
  • Zoom-ul optic;
  • Daca stiu sa filmeze sau nu (cu sunet sau nu);
  • Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere (pe noapte, pe zi, pe soare, la lumina becului, portrete etc);
  • Reducerea vibratiilor;
  • Autofocusul;
  • Red eye reduction;
  • Modul de alimentare (acumulatori standard sau acumulator special oferit doar de producatorul aparatului).
Ar mai fi pe langa acestea si altele pe care le doar amintesc: diafragma, distanta focala, sensibilitatea ISO. Daca ajungeti sa va intereseze aceste caracteristici atunci probabil deja va doriti din start un DSLR sau cel putin un bridge.

Si acum sa luam toate caracteristicele de mai sus pe rand. In primul rand, marca. Aveti de unde alege din plin. Daca ar fi sa aleg eu acum as alege in ordinea asta: Nikon, Canon, Sony, Pentax, Samsung. De ce ordinea asta? Am restrans toti producatori de aparate foto digitale la cativa din cei ce produc DSLR-uri. E de prisos sa spun ca primii doi, Nikon si Canon exceleaza in domeniu si se bat pentru suprematie. Evident in functie de buget puteti opta si pentru alte marci, insa si de la cei de mai sus se gasesc destul de multe aparate foto ieftine si bune.

Clasa. Ce tipuri de aparate foto digitale se gasesc pe piata si ce caracterizeaza fiecare tip:

  • Gama aparatelor foto compacte (eu le spun sapuniere). In engleza se mai numesc si point and shoot camera. Sony Cybershot W290 - un aparat foto compact de tip Point and Shoot de la SonyCel mai uzuale, mici ca dimensiuni, incap in buzunar. Sunt si cele mai ieftine si ofera performante acceptabile pentru utilizatorul de rand. Pot costa intre 200 si 1000 de lei in functie de dotari. Fac poze acceptabile la lumina buna, au si un blit integrat care permite fotografii pe lumina slaba, un zoom optic de 3x cel mai des intalnit, unele stiu si sa filmeze. Oferta de aparate foto compacte e destul de variata, aveti cea mai mare posibilitate de alegere aici tinand cont ca si preturile sunt relativ scazute.
  • Bridge-urile. Clasa de mijloc. Costa mai mult, undeva intre 1000 si 2000 de lei. De obicei se caracterizeaza printr-un zoom optic mai mare, undeva intre 12x si 35x si prezinta cateva din functionalitatile avansate prezente la DSLR-uri (cele mai importante fiind modificarea in mod manual a diafragmei, a expuneri si a sensiblitati ISO).
  • DSLR-urile. Aparate foto cu obiective interschimbabile, permit cea mai mare creativitate, o multime de parametrii modificabili manual (cei mai importanti cei enumerati mai sus). Nikon D90 - poate DSLR-ul cu cel mai bun raport calitate / pretCele mai scumpe cu preturi porninind de la 2000, 3000 de lei si ajungand pana la cateva mii de euro. Exista cateva modele si sub 2000 de lei (undeva la 400€). Pretul unui DLSR e relativ oricum, un asemenea aparat putand fi dotat cu un obiectiv care sa coste de cateva ori mai mult ca aparatul, obiectiv ce sa coste chiar si cativa zeci de mii de euro (da, ati citit bine). Personal prefer Nikon, poate si datorita faptului ca pe ultimul DSLR de la Nikon se poate monta un obiectiv produs acum 40 de ani, e drept cu mici limitari legate de posibilitatea de autofocus sau control electronic al diafragmei.
Goana dupa megapixeli e o greseala frecvent intalnita la toti cumparatori de aparate foto digitale. Toti cred ca cu cat aparatul are mai multi megapixeli cu atat mai bine. Vechea poveste cu cantitatea. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Gresit. Cel putin intr-o destul de mare masura in ceea ce priveste aparatele foto digitale. Adevarul e ca privite la rezolutia unui monitor standard, nu veti vedea nici o diferenta intre o fotografie facuta cu un aparat foto de 4 megapixeli si o fotografie facuta cu un aparat de 12 megapixeli. La fel in ceea ce priveste cele doua fotografii puse pe hartie in format uzual 9x13 sau 10x15. Senzorii optici ai aparatelor foto digitale au o dimensiune mult mai mica fata de dimensiunea unei pozitii din pelicula fotografica a aparatelor clasice cu film (exceptie fac DSLR-urile full frame, dar astea costa o caruta de bani). Cu cat se inghesuie mai multi pixeli pe un astfel de senzor cu atat pixelul e mai mic, capabil sa capteze mai putina lumina, lucru de cele mai multe ori manifestat prin aparitia de "pureci" in fotografiile digitale. Acesti pureci sunt mult mai evidenti in fotografiile nocture si facute la valori ISO mai ridicate. Daca n-ati priceput retineti doar esentialul: orice peste 4 megapixeli ar trebui sa fie suficient in cazul aparatelor foto compacte, o valoare normala de 7 megapixeli ar trebui sa multumeasca pe oricine. Evident cand vine vorba de un DSLR capabil sa faca o poza destinata unei reclame afisabila pe intreaga fatada a unui bloc, povestea este alta...

Zoom-ul optic. Aici lucrurile sunt destul de clare. Marea majoritate a aparatele foto compacte au un zoom optic situat intre 3x si 4x. Daca aparatul stie doar zoom digital, renuntati in al achizitiona. Zoom-ul digital e chichita de marketing si puteti si voi sa-l faceti pe calculator. In plus, pozele facute cu zoom digital ies groaznic de pixelate. In ceea ce priveste clasa de mijloc, a bridge-urilor, acestea va ofera cel mai mare zoom optic. Sunt unele bridge-uri care ajung la 24x sau chiar la 28x. Daca vreti zoom optic mare, atunci va incadrati perfect la un bridge. In ceea ce priveste DSLR-urile, zoom-ul nu mai depinde de aparatul in sine ci de obiectiv. Canon S5IS - un bridge de la Canon cu un zoom mediu 12xNu prea veti intalni obiective cu zoom mai mare de 10x sau 11x, aici fiind preferate, datorita calitati optice in primul rand, obiectivele care au zoom-uri mai mici dar acopera distante focale diferite. Mai pe intelesul tuturor, daca un obiectiv are un zoom 3x, dupa ce ajungeti sa mariti la maxim cu el, puteti folosi alt obiectiv care la zoom-ul minim sa fotografieze ca primul la zoom maxim, al doilea obiectiv putand mari si el in cotinuare de trei ori - practic cele doua obiective s-ar comporta impreuna ca si cum ati avea un zoom 9x, dezavantajul e ca trebuie sa le schimbati pe corpul aparatului. Fac aici o paranteza, profesionisti si "puristi" in ale fotografiei, prefera uneori obiectivele cu distanta focala fixa, adica fara zoom. Astfel de obiective se mai numesc si obiective prime. O intrebare des intalnita e cum clasa de mijloc a bridge-urilor au un zoom optic mai mare decat clasa superioara a DSLR-urilor. Raspunsul e destul de simplu, senzorul optic, cel pe care se formeaza imaginea (cu capul in jos daca va mai aduceti aminte lumanarea de la fizica din gimnaziu) e mai mic in cazul bridge-urilor decat in cazul DSLR-urilor. Senzorul fiind mai mic, distanta focala si lungimea obiectivului sunt si ele de asemenea mai mici in cazul bridge-urilor. DSLR-urile au (printre altele) avantajul unor senzori optici mai mari, uneori full frame (cat filmul clasic), permit megapixeli mai multi sau pixeli mai mari ca dimensiune care sa capteze mai multa lumina.

Alt aspect in alegerea unui aparat foto digital ar fi daca stie sa filmeze sau nu. Personal sunt in aceea categorie care considera ca telefonul e telefon, aparatul foto aparat foto si camera video camera video. Nu as incurca capra cu varza. Daca totusi tineti la asa ceva ar fi bine sa verificati daca aparatul stie sa filmeze cu sunet, la ce rezolutie, unele mai noi stiu inclusiv sa filmeze HD, daca puteti face zoom in timpul filmarii, daca autofocusul functioneaza in timpul filmari sau cat puteti filma pe un card de o anumita capacitate.

Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere sunt demne de luat in serios pentru aparatele foto compacte. Aparatul optimizeaza anumiti parametrii cum ar fi expunerea, diafragma, sensibilitatea ISO in functie de modul selectat de utilizator. Desi unele aparate foto compacte permit si folosirea unor valori introduse manual pentru aceste setari, sfatul meu in cazul aparatelor foto compacte e sa renuntati la idee. In coltul opus, am intalnit destule persoane care si-au achizitionat DSLR-uri dar fotografiaza in continuare in moduri scena, nu inteleg notiunea de Depth of Field, expunere, diafragma sau white balancing (stiu ca pe unii i-am bagat in ceata). Oricum ideea e aceasi, cei care isi iau DSLR si fotografiaza in moduri scena au aruncat banii pe fereastra.

Despre reducere vibratiilor nu scriu prea multe acum, promit un post viitor care sa raspunde la intrebarea: De ce ies pozele miscate? Ca sfat pentru acum orice ati cumpara e recomandabil sa aiba un mecansim de reducere a vibratiilor indiferent de cum e numit acesta (Steady Shot, Image Stabilisation, Vibration Reduction). Alt sfat pentru incepatori, nu faceti poze noaptea din mana fara trepied, cu subiecte in miscare. Nu faceti poze cu blitul daca subiectul fotografiat nu e la cativa metri de aparat in raza de bataie a blitului.

Cu autofocus e dotat cam orice aparat foto, indiferent de gama. Exista insa in clasa DSLR-urilor obiective cu preturi destul de piperate care nu stiu autofocusa.

Ochii rosii sunt o pacoste in multe poze. Toate pozele de la majorat ti-au iesit la fel? Toti din trupa aveti ochii rosii si nu stiti de ce? Este un fenomen care apare la fotografiile facute in lumina slaba si cu blit. Va promit de asemenea un mic post viitor in care sa dezbat subiectul. Oricum asigurati-va ca aparatul pe care doriti sa-l cumparati prezinta o functie de Red Eye Reduction.

Ne apropiem de final, au mai ramas doar acumulatori. Unele aparate foto se alimenteaza cu baterii AA sau acumulatori AA Ni-MH. Altele au un acumulator special litiu ion. Personal prefer aparatele cu acumulatori AA Ni-MH. Sunt mai ieftini si pot sa am oricate perechi dupa mine. Insa in cazul DSLR-urilor bateriile litiu ion speciale produse de producatorul aparatului sunt singura optiune. Ca sfat, daca aparatul functioneaza cu acumulatori AA nu il incercati pe baterii AA. Puteteti face cel mult zece poze inainte ca bateriile sa va lase.

Bun. Gata. Recapitulare. Ce aparat foto sa cumpar? Si de unde? Va recomand cu caldura magazinul online a celor de la F64: www.f64.ro. Sunt importatori pentru o multime de marci de aparate foto digitale si garantat au cele mai mici preturi din Romania la ce inseamna aparat foto digital.

Daca va intereseaza sa faceti doar poze in clasa sau la chefuri probabil ca va incadrati la un aparat foto compact. Asigurati-va ca are zoom optic, un mecanism de reducere a vibratiilor, o functie pentru Red Eye Reduction si undeva la 7 megapixeli.

Daca va permiteti mai mult, calatoriti cu familia la munte, doriti si putina creativitate si sa doriti in acelasi timp sa descoperiti unele din tainele fotografiei probabil un bridge e mai aproape de dorintele dumneavoasta.

Daca stiti ce inseamna expunere, diafragma, ISO, white balancing, sper doar sa va achizitionati un DSLR daca nu detineti unul. Si va multumesc daca ati ajuns sa ma cititi pana aici.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

duminică, 24 octombrie 2010

Instalare Windows de pe USB stick

Later edit: Intre timp am descoperit o metoda mult mai simpla de a instala Windows-ul de pe USB, metoda care am descris-o intr-un nou post pe blog intitulat Instalarea Windows 7 pe mini laptop de pe USB stick cu doar 3 click-uri.

Ok, in primul rand recunosc ca nu sunt original si ca m-am inspirat dintr-un articol gasit pe net si scris in limba engleza. Insa la cativa pasi sugerati in articolul respectiv mi-am prins urechile si am incercat sa scriu un tutorial mai complet si sper ca fiind scris in limba romana sa fie mai util. Ghidul de mai jos este valabil pentru Windows 7 si l-am testat cu succes pentru instalarea unui mini notebook care nu avea unitate DVD (sau mini laptop sau Eee PC cum vreti voi sa-i spuneti).

In primul rand de ce aveti nevoie:
  • un stick USB de minim 4 GB;
  • un DVD cu kitul de instalare al sistemului de operare Windows 7 (nu dezbat aici problematica liceentieri, originalitatii sau activarii sistemului de operare);
  • evident un calculator pe care vreti sa instalati Windows-ul. BIOS-ul acestui calculator trebuie sa stie sa buteze de pe stick-ul USB. O astfel de optiune gasiti in BIOS (in BIOS intrati cu F2, F10 sau alt F in functie de sistem), iar la unele sisteme apasand o tasta F puteti selecta de pe ce vreti sa boot-ati fara sa intrati in BIOS;
  • un alt calculator cu Windows ca sa "pregatiti" stick-ul.

Pasii pe rand:
  1. Salvati tot ce aveti pe stick, trebuie formatat (nu-l formatati normal, vom folosi o formatare mai speciala pe care o vom detalia in pasii de mai jos);
  2. Deschideti un prompt CMD. In Windows XP dati: Start -> Run -> scrieti CMD si apare o fereastra neagra (varamea care e bota in utilizarea calculatoarelor ii spune "gaura neagra"). In Vista sau Windows 7, dati click pe butonul din stanga jos (cel care inlocuieste butonul de Start din XP), si in fereastra de search scrieti cmd, fara sa dati enter inca. In lista de cautari (un pic mai sus) va aparea de obicei primul promterul cmd alaturi de o iconita neagra. Nu dati click pe ea, ci click dreapta -> "Run as administrator" -> Yes la o eventuala intrebare legata de securitate. IMPORTANT: daca cmd-ul nu e rulat ca administrator nu o sa mearga pasii de mai jos;
  3. In fereastra neagra (fereastra DOS sa-i spunem mai bine desi nu e chiar DOS), tastati DISKPART si dati enter. Este posibil sa se deschida o noua fereastra neagra care arata similar cu fereastra DOS. Urmatoarele comenzi le vom da in noua fereastra, cea a utilitarului DISKPART;
  4. LIST DISK si dati enter. Notati-va numarul (sa zicem 1 al stick-ului USB). ATENTIE! Urmeaza formatarea. Aveti grija ce va notati si cum continuati, daca gresiti va puteti formata hardisk-ul si pierde toate datele;
  5. SELECT DISK 1 si dati enter. Inlocuiti 1 cu numarul dat de LIST DISK pentru stick-ul USB la pasul anterior;
  6. CLEAN si dati enter;
  7. CREATE PARTITION PRIMARY si dati enter;
  8. SELECT PARTITION 1 si dati enter (aici lasati 1 si nu-l inlocuiti cu nimic);
  9. ACTIVE si dati enter;
  10. FORMAT FS=NTFS si dati enter. Nu lasati spatii intre FS si = si NTFS;
  11. Pauza de tigara, cafea, formatarea dureaza ceva;
  12. ASSIGN si dati enter;
  13. EXIT si dati enter. Vi se va inchide fereastra fereastra utilitarului DISKPART. Fereastra DOS (prima fereastra neagra deschisa) ar trebui sa o aveti inca pe ecran, nu o inchideti inca;
  14. Introduceti DVD-ul cu kitul de instalare a Windows 7 in unitate;
  15. Uitati-va ce litera a fost asignata stick-ului (litera asta s-ar putea sa fie diferita fata de litera cu care va vedea stickul inainte). Sa ii spunem G: desi sar putea sa fie alta. Tot la pasul asta, trebuie sa identificati litera asociata DVD-romului, sa-i spunem E: (inlocuiti litera dupa caz cu ce aveti voi);
  16. In fereastra DOS (neagra) deschisa la pasul 2, tastati: E: si dati enter (inlocuiti E cu litera unitatii DVD);
  17. CD BOOT si dati enter;
  18. BOOTSECT.EXE /NT60 G: si dati enter (inlocuiti G: cu litera unitatii asociata stickului). Nu lasati spatiu intre / si NT60. Dupa executia comenzi puteti inchide fereastra neagra DOS;
  19. Copiati tot ce e pe DVD-ul de Windows 7 pe stick;
  20. Gata!
Bine de stiut in continuare:

  • Pentru instalare, calculatoarul trebuie sa boot-eze de pe stick o singura data. La prima resetare dupa inceperea instalarii, aveti grija sa bootati de pe hardisk sau instalarea va incepe de la inceput (fie reveniti din BIOS la boot-area de pa hardisk, fie aveti grija sa scoateti stick-ul pentru cateva secunde la inceput, si imediat dupa inceperea boot-ari de pe hardisk sa-l introduceti inapoi);
  • Daca foloseati stickul pentru a copia filme pe el si a va uita la ele intr-un DVD player (cazul meu), stickul va fi inutilizabil, DVD player-ele stiind sa citeasca doar sistem de fisiere FAT32, iar noi l-am formatat la pasul 10 NTFS;
  • Evident folositi acest tutorial pe propriul risc si nu ma fac responsabil daca stricati ceva, pierdeti date, va inecati pisica etc.
Astept parerile voastre referitor la ce am scris, si de ce nu completari daca am gresit cu ceva.

De ce inca un blog? Intrebare introductiva pentru "Romanul si Internetul"

Imi aduc aminte de un program de arhivare de pe vremuri care batea rarul. Ii spunea yac, yet another compresor si era facut de rusi. Cand cititi yet another compresor, puteti sa va inchipuiti fraza pronuntata cu accent de rus. De fapt vroiam sa ajung la yet another blog... De ce inca unul? De ce nu? Cum ma pricep la multe, incerc sa-mi dau frau liber ideilor si sa le impartasesc si altora...

Fiind primul post pe blogul asta, ma voi opri un pic asupra fenomenului online din Romania. Ce face romanul pe net? Si ca sa bag rapid o insiruire: sta pe mess, facebook (chiar, pe asta nu l-am descoperit desi cred ca sunt in primii o suta de utilizatori de net din Romania ca vechime), cancan (asta impreuna cu otv ne scad productivitatea muncii - imi dau seama ca suna cam comunist dar asa e), injura in commenturile pseudo articolelor de pe ziarele de sport, cauta pe google... Dar ce cauta... evident n-am sarit foarte departe si suntem cam in aceeasi zona. Incerc un exercitiu de imaginatie despre topul cautarilor pe google.ro: masini second din germania, cum slabesc, bani pe net, fete bune, ultima manea a lui liviu pustiu. Sper ca asta din urma sa existe si sa nu-l fi inventat eu acum... Ah, da! Mai cauta filme... nu pe google, dar torrentele sa traiasca. Apropo, e unul din noi care sa nu fi piratat niciodata vreun soft sau vreun film? Ideea asta promit sa o dezbat intr-o postare viitoare.

Acum dupa doua paragrafe poate v-ati prins si voi cum gandesc... Si va invit sa comentati. Ce face romanul pe net? Si de asemenea, ce cauta pe google? Sau poate combinam intrebarile si iese ce face romanul pe google?