marți, 10 ianuarie 2012

Cel mai bun router wireless


Care e cel mai bun router wireless? D-Link DIR 300 Iarasi una dintre intrebarile des intalnite pe forumuri. De ce m-am hotarat sa scriu postul de fata? Pentru ca am vazut atatea raspunsuri stupide date atat pe forumuri cat si de "mari specialisti" pe diverse bloguri de m-am crucit.

Ca sa nu o lungesc prea mult, va dau mai intai raspunsurile si apoi analizam motivele:

1. D-Link DIR-300 (in special datorita pretului)

2. Linkys WRT54GL (best wireless router ever)

Ati intrebat de un router si eu v-am spus doua. Acum haideti sa va spun si motivele. Sa vedem de ce ar trebui sa tinem cont cand dorim sa achizitionam un router wireless.

1. Pretul. Din pacate un factor luat de multi in considerare, multi cumpara ce e mai ieftin si regreata mai tarziu. Din start va spun sa fugiti de router-ele la promotie si super preturi aflate la intrarea in supermarketuri. Nu va indemn sa nu cumparati de aici ci sa nu cumparati in necunostinta de cauza cel mai ieftin lucru.

2. Tehnologia wireless. Ne multumeste un router 802.11g din generatia putin mai veche care atinge maxim 54 de Mbits (vorba vine, in realitate viteza e mult mai mica) sau ne dorim un router din generatia noua 802.11n capabil de viteze (teoretice) de pana la 150 Mbits si arie de acoperire aproximativ dubla? Linksys WRT54GL

3. Tehnologia de conectare la Internet. Unii veti avea nevoi speciale cum ar fi un router ADSL sau un router 3G. Probabil majoritatea aveti nevoie de un router wireless obisnuit cu un port RJ45 de WAN si 4 de LAN.

4. Eventualele dotari suplimentare cum ar fi porturi USB. Pana de ceva vreme consideram routerele cu port USB un moft. Si inca cred ca sunt pentru multi care le achizitioneaza in necunostinta de cauza si nu folosesc aceste facilitati niciodata. Dar uneori e chiar util cand vrei sa listezi de pe latop, imprimanta e conectata la desktop si nu mai vrei sa-l pornesti si pe acesta din urma.

5. Marca. Exista ca peste tot marci mai bune si mai putin bune, marci mai cunoscute si mai putin cunoscute. In ordinea preferintelor mele Linksys si D-Link. De ce? Pentru ca Linksys e o divizie a Cisco, firma care duce in
spate (la propriu) toata reteaua Internet. D-Link pentru ca incearca sa tine pasul si pentru punctul 7 de mai jos.

6. Design-ul. No comment. Poate ce e pe gustul meu nu e pe gustul vostru si invers.

7. Memoria interna a router-ului, dimensiunea memoriei flash si procesorul acestuia. Suporta firmware alternativ sau nu?

Am lasat ce e mai important la sfarsit. Din pacate nu veti gasi pe nici un ambalaj nici una dintre aceste caracteristici. Daca toate cele de mai sus le puteti afla de pe ambalajul routerului aici e mai greu. Sfatul meu e sa va notati ce v-a suras ca pret, marca, design si apoi sa cautati un pic pe Internet ce e cu routerul respectiv. Multe routere ieftine au numai 8 Megabytes de RAM. Astfel de routere nu fac fata unui numar mare de conexiuni daca sunteti un impatimit al torrentelor (conexiuni pe care trebuie sa le pastreze in tabela NAT si care pot ajunge pana ca cateva mii). Efect: blocaj, resetare, viteza mica, deconectare frecventa. Routerele cu cel putin 4 Megabytes de memorie Flash suporta firmware-uri alternative, cel mai popular (si bun) e DD-WRT. Sfat final: verificati daca router-ul pe care doriti sa-l cumparati suporta DD-WRT (aici: http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database). Daca da si va e in buget, go for it. Merita si daca nu veti schimba firmware-ul niciodata. Aveti insa garantia unor specificatii hardware mai ridicate.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.